Ruhamoly
( Tineola bisselliella )

5-8 mm hosszú rovar, kiterjesztett szárnytávolsága 10-16 mm. Feje borzas. Mindkét szárnya hosszúkás, keskeny, kihegyezett. Az első szárny teljesen rajzolatmentes, világos, kissé csillogó, selymes, vagy áttetsző-szalmasárga színű. A hátsó szárny fehéres, hosszú pillákkal.
 

 

A nőstény egyesével több, mint 200 parányi petét helyez el olyan anyagra (textil, gyapjú, szőrme, toll), amely később lárvájának táplálására szolgál. A 8-10 napig tartó embrionális fejlődés után kikelő lárva a tápanyagból lakócsövet készít, amelyet hely-változtatáskor mindig magával visz. A lárva teste szürkésfehér, feje sötétbarna, lába és pontszeme nincs, rágókészüléke különösen jól fejlett. A vedlések száma és fejlődésük időtartama a tápanyagtól is függ.

A lárva teljes fejlődése elérése után a lakócsövön belül bebábozódik. A 7-8 mm nagyságú, sárgás báb sötét, háborítatlan helyeken, hosszabb ideig tárolt anyagokban, kárpitozott bútorok mélyedéseiben, szőnyegek és szekrények alatt lelhető fel. Teljes fejlődési időtartama szobahőmérsékleten 2-3 hónap.

A molylepke a helyiségekben májustól kezdve egész napon át repül. Évente általában két nemzedéke van, de jó meleg, központi fűtéses helyeken 4 is lehet.

A háztartások egyik leggyakoribb textil- és szőrmekártevője.
 

Union Business Kft. [Kártevőirtás, Rovar és Rágcsálóirtás, Gázosítás]